Juniorseglare från Borgå med i flera internationella mästerskapstävlingar

10.8.2016

Olli Patrakka i farten i EM, foto: Antonio Ruberto
Olli Patrakka i farten i EM, foto: Antonio Ruberto
Olli Patrakka i farten i EM, foto: Alessandro Loria
Olli Patrakka i farten i EM, foto: Alessandro Loria
Helmi Pettay i Zoom8 VM, foto: Josefin Hoviniemi
Helmi Pettay i Zoom8 VM, foto: Josefin Hoviniemi

I år har ett rekordantal juniorer från BSS deltagit i internationella mästerskapstävlingar för lättbåtar. Sammanlagt 12 seglare från BSS har varit representerat i VM, EM och NM för optimistjollar samt VM och EM för Zoom8-jollar. Inga medaljer denna gång men många lärorika erfarenheter rikare, vilket är till nytta i fratida tävlingar.

I maj stod BSS värd för kvaltävlingar i optimistklassen. Hela åtta Borgåjuniorer kvalade sig in till representationslagen. En av dem var Olli Patrakka som i juli fick åka med sju andra finländska optimistseglare till de europeiska mästerskapen som seglades utanför Crotone i södra Italien. Resan inleddes med ett en veckas läger innan själva tävlingen så att de unga seglarna kunde bekanta sig med tävlingsområdet. Förhållandena var dock lite annorlunda än vad de finska seglarna är vana vid. Förutom att det var mycket soligt och varmt var även vågorna av annan kaliber än i de finska vattnen. Stora och spetsiga vågor i kombination med varierande vind gjorde tävlingen extra utmanande.

”Det var svårt i början men under tävlingens gång blev jag vanare med vågorna och kunde förbättra resultaten”, berättar Olli.

Hans mål var att komma till guldfinalen men han fick nöja sig med silverfinalen denna gång där han slutade som näst bästa finländare på 22a plats, i sammanlagda resultatet 84e om man räknar med alla 185 seglare från 46 nationer som deltog i pojkklassen. Resan var dock lyckad på många sätt.

”Jag lärde mig massor under lägret och tävlingen och fick dessutom nya vänner från flera andra länder.”

I slutet av augusti fortsätter Ollis representationsuppdrag då han deltar i EM i team racing som avgörs vid Lago di Ledro i norra Italien.

Världsmästerskapen i optimistklassen avgjordes i Portugal i början av juli med över 250 seglare från 60 länder. Kim Oskar Godenhjelm från BSS hade lyckats kvala sig till det finska femmannalaget som fick segla i ytterst tufft sällskap. Kim-Oskar slutade som tredje bästa finländare på en 13e plats i bronsfinalen, 141e plats i sammanlagda resultatet, vilket han var helt nöjd med. Dessutom kom han hem med en mängd ny erfarenhet i bagaget. ”Det var en unik och fin upplevelse. Tävlingen var väl organiserad och det fanns mycket program även utanför själva tävlingen. Att segla på Atlanten med sina strömmar och vågor är utmanande men lärorikt”, konstaterar Kim Oskar.

Kim Oskar var också med i team racing -laget som tog sig till de 16 bästa efter segrar mot bl.a. Ryssland och Irland.

I de nordiska mästerskapen för optimister som avgjordes i Danmark i slutet av juli kom Walter Wahlroos från Borgå in som bästa finländska pojke på 12e plats, Lucas Hoviniemi blev 23e. På flicksidan knep Sofia Held en 20e plats, Heta Heinonen 54e, Julia Björkestam 65e och Melisa Ridal 66e. Väderförhållandena var ytterst utmanande med mycket skiftande vindar med varierande styrka, och av fyra tävlingsdagar kunde man segla bara två. Team racing -delen, där det finska pojklaget skulle försvara sitt mästerskap från ifjol, kunde inte heller seglas på grund av brist på vind. Seglarna var inte helt nöjda med resultaten, speciellt då bara sex starter av nio kunde genomföras.  

Zoom8-seglarna kämpade om världsmästerskapet på Ösel i Estland under första veckan i augusti. Finland tog sensationella segrar i både flick- och pojkklassen och fem medaljer sammanlagt av sex möjliga. Hela fem seglare från BSS deltog i dessa tävlingar. På flicksidan kom Helmi Pettay in som bästa Borgåseglare på 17e plats, Sissel von Schoultz blev 22a och Joanna Wetterstrand 33e. Av pojkarna kom Lucas Hoviniemi in på 28e och Lukas Fagerholm på 48e plats. Zoom8-jollen lämpar sig ypperligt för seglare i åldern 12-19 år, ofta som en mellanklass efter optimistjollen innan de lite större jolleklasserna. Nämnas kan att även Noora Ruskola, som nu representerar Finland i Rio i 49erFX tillsammans med Camilla Cedercreutz, seglat Zoom8 och knep VM-guld 2010.  

Även om Borgåseglarna denna gång inte kom upp på prispallen, har tävlingarna varit mycket lärorika upplevelser som ger bra färdigheter inför framtiden.  

Resultat:

Optimist-VM:

http://optimistworlds2016.com/files/optimistworldchampionship/results/Overall_final.pdf

Optimist-EM:

http://www.clubvelicocrotone.it/euros/goldb.pdf

http://www.clubvelicocrotone.it/euros/silverb.pdf

http://www.clubvelicocrotone.it/euros/bronzeb.pdf

Optimist-NM:

http://jnom2016.dk/wp-content/uploads/2016/07/Opti-Girls-R1-R6-v2-final.pdf

http://jnom2016.dk/wp-content/uploads/2016/07/Opti-Boys-R1-R6-v3-final.pdf

Zoom8-VM:

http://www.zoom8.ee/results