KATSASTUS

VENEEN KATSASTUKSESTA

Katsastus lisää veneilyn turvallisuutta ja oman veneen tuntemusta. SPV:n jäsenseurojen 

katsastajat tarjoavat veneilijöille osaavaa tukea ja opastusta. 

Veneen katsastus on hyvä  tilaisuus keskustella ja kysyä. Myös muut venekuntaan kuuluvat, esimerkiksi perheenjäsenset, kannattaa ottaa mukaan katsastukseen. Näin kaikki saisivat tilaisuuden kysellä ja opetella käyttämään välineitä. Jos kipparille käy jotain, niin muiden on osattava toimia. Katsastajaa ilahduttaa veneilijä, joka on utelias ja kiinnostunut veneen turvallisuudesta.

Katsastetulla veneellä veneilet turvallisesti yhdessä nauttien. Veneen katsastus on tärkeä toimenpide, sillä varmistetaan veneen kunto. Veneen vuosikatsastus tehdään usein alkukesästä. Tämän lisäksi veneeseen on tehtävä peruskatsastus vähintään joka viides vuosi. Katsastuksen suorittavat seuran siihen valtuuttamat, katsastajakurssin käyneet katsastajat, joilla on liiton myöntämä katsastajalupa. Vene voidaan katsastuttaa myös vieraan seuran katsastajalla. Tällöin veneen omistaja on velvollinen toimittamaan katsastusasiakirjat oman seuran rekisteriin. Olethan siis yhteydessä omaan seuraasi, kun haluat  tiedustella katsastuksesta. Valmistautuessasi veneesi katsastukseen, voit tarkistaa eri katsastusluokkien vaatimukset näistä katsastuskohteet ja varusteet sekä katsastussäännöt.

Vain katsastetulla veneellä on oikeus käyttää seuran perälippua

 

VENEEN VUOSIKATSAUS

Vuosikatsastus tehdään vuosittain veneen ollessa veneilykunnossa, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Veneet katsastetaan niiden rakenteen, varustuksen ja veneilyalueen mukaan neljään eri luokkaan.

 

PERUSKATSASTUS

Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi peruskatsastuttaa veneen aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina.

 

RUNKOKATSASTUS

Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori. Lisäksi tutkitaan riki.