Barnens utrustning vid juniorsegling

Flytväst är obligatoriskt för alla som är med i vår verksamhet. Skaffa en jolleväst utan krage (ca 20 – 30 €) eftersom vanliga livräddningsflytvästar med krage kan vara farlig ifall kragen fastnar i bom eller lina.

 

I början kan man också klara sig med enbart varma kläder samt ett vanligt regnställ och gummistövlar. Kom ihåg att det är alltid kallare på vattnet än i stan! Vattentemperaturer under 14 grader Celsius kräver våtdräkt eller torrdräkt eftersom det aldrig är roligt att frysa. Man kan hitta våtdräkter (20 – 80 €) för barn i de flesta välförsedda varuhus. Samtidigt kan det också vara bra att titta efter jolletossor (10 – 40 €) eller stövlar som håller fötterna varma också i en vattenfylld båt. Undvik gärna skor eller tossor med snöre – eftersom snören kan fastna i skottrissan. Det är också svårt att segla med stelfrusna händer. Därför är också lämpliga handskar viktiga speciellt under vår- och höstseglingarna.

 

Under den lite kallare delen av säsongen är en torrdräkt att fördra och den rekommenderas i synnerhet för de juniorer som inleder säsongen tidigt och avslutar den sent. En torrdräkt håller seglaren helt torr och har man en fleece-halare under så håller man sig torr och varm i de flesta väder. En torrdräkt förlänger säsongen med två till tre månader (maj, september, oktober) och rekommenderas därför i synnerhet för de mer erfarna juniorseglare. Torr- och våtdräkter kan ofta hittas begagnade under köp och sälj hos de olika klubbarna eller på webben.

 

Juniorerna bör också alltid ha med sig byteskläder och torr handduk, eftersom det ändå händer då och då att man kapsejsar och faller ner i vattnet. Mitt på sommaren torkar man rätt fort, men på höst och vår kan det bli kallt ifall man inte har våt- eller torrdräkt på sig. Därför är det bra att kunna byta till torra kläder genast när man kommer i land.

 

Under varma sommardagar och fysikt krävande seglingar är det bra att ofta dricka vatten och därför är det aldrig heller fel att ha en vattenflaska med sig. Glöm inte heller att solen blir väldigt intensiv på vattnet vilket gör det nödvändigt att skydda ögon och hud på lämpligt sätt. Under varma sommardagar är det också bra att ha en vattenflaska med något drickbart till hands i jollen.