FÖRÄLDRARNAS ROLL

Föräldrarna utgör ryggraden i juniorverksamheten


Som i många andra fritids- och sportaktiviteter har föräldrarna också här stora möjligheter att på många sätt stöda den nya seglaren. Inom juniorverksamheten behövs alltid vuxna händer för att göra seglingen trygg och rolig. Därför förutsättar vi att en av juniorernas föräldrar tar en aktiv roll i juniorverksamheten..Beskrivining av olika roller nedanför.

Juniorsegling är en hobby för hela familjen och vuxna ögonpar behövs bl.a för att maximera säkerheten ute till sjöss. Vi tar inga risker under våra träningspass och därför har vi alltid som krav att ingen av juniorerna beger sig ut på sjön utan att det finns följebåt i beredskap. Ju flera juniorer det är, ju fler följebåtar behövs och ju fler vuxna behövs ute i dem.

Men vuxna behövs också på land. Föräldrar får gärna finnas till hands för att följa med och hjälpa till när juniorerna riggar sina jollar, att övervaka att alla seglare har flytväst på, att hjälpa till med att lyfta jollarna i sjön och att lyfta upp dem igen när seglarna återvänt från sjön. Vi behöver också hjälp med att duka fram saft och breda smörgåsar till hungriga och trötta seglare. Vi strävar förstås att lära seglarna att själva ta hand om sin utrustning, men beroende på ålder och erfarenhet är det ändå alltid bra med en trygg stödande vuxen som vid behov kan rycka in och ge en hjälpande hand.

Det finns uppgifter av olika slag och det krävs inga förhandkunskaper av föräldrarna för att man skall kunna vara till nytta under seglingskvällarna. För oss som ansvarar för verksamheten är varje ny hjälpande hand ett välkommet tillägg och vi hjälper förstås till med att instruera såväl juniorer som föräldrar. Juniornämnden tar hand om planering av de enskilda aktiviteterna så föräldrarnas insats kan avgränsas till den hjälp och stöd man ger på plats. Det viktiga är man finns där och är beredd att rycka in när det så behövs. För juniorerna är det också mycket viktigt att få visa upp vad de kan för sina föräldrar, detta höjer motivationen för juniorerna och när en vuxen hemifrån är med, så är det också lättare att hemma dela med sig av sina upplevelser från sjön.

Joukkueenjohtaja

Kuhunkin ryhmään valitaan yksi vetäjä = joukkueenjohtaja. Hänen vastuullaan on ryhmien toiminta käytännössä: se, että viikottaiset harjoitukset sujuvat. Joukkueenjohtaja on myös itse mukana harjoitusten vetämisessä.

Apuohjaajat

Vihreään/gröna ja tsemppi ryhmään valitaan osanottajien määrästä riippuva määrä apuohjaajia. Apuohjaajat ovat mukana vetämässä harjoituksia.

Vihreät (startti + tsemppi)

Vihreässä ryhmässä opetellaan veneen osat, miten veneen saa liikkeelle ja pysähtymään ja miten veneellä väistetään. Ohjaajalta ei vaadita juurikaan purjehduskokemusta, mutta perusymmärrys purjehduksesta on tarpeellinen

Rantakomppania

Rantakomppaniassa lähinnä järjestetään ajanvietettä niin että perheen pienimmät jaksavat odottaa isosiskojaan ja –veljiään rannassa. Ohjaajan tärkein ominaisuus on sen mukaisesti halu pienten lasten viihdyttämiseen ja leikittämiseen.

Huoltaja

Huoltajien tehtävänä on huolto rannassa harjoitusten aikana. Tarkoittaa käytännössä näkkileipä-mehu-kahvi-tarjoiluja harjoitusten jälkeen, saunan lämmittämistä, mahdollisten puljaavien purjehtijoiden hoitamisesta saunan lauteille jne. Huoltajan tärkein ominaisuus on äidillinen/isällinen huolenpitovaisto.