Kursdeltagare hade vind i seglen

14.6.2017

Glada seglare på BSS kurs - Iloiset purjehtijat BSSn kurssilla
Glada seglare på BSS kurs - Iloiset purjehtijat BSSn kurssilla

Det var ett gäng glada seglare som anlade hamnen efter att ha varit med om sina livs första seglingsturer i kölbåt. BSS seglingskurs för nybörjare lockade närmare femton deltagare, av vilka många aldrig satt sin fot i en kölbåt tidigare. Nu är gruppen flera erfarenheter rikare och kan knappast bli kallade landkrabbor längre.

En av deltagarna var Nina Klemola, vars egna barn seglat optimistjolle redan i några år och är betydligt vanare med rodret än mamman – än så länge.

”Det här var en jättebra kurs! Jag har nog varit mycket på sjön men aldrig seglat. Det var verkligen avkopplande, den bästa stunden var när motorn stängdes av och vi åkte framåt enbart med naturens kraft”, berättar Nina med strålande ögon.

Kursdeltagarna hade två stora kölbåtar till förfogande under några onsdagskvällar i maj och juni. På Ninas båt var det fyra vuxna och två barn samt två lärare. Alla kursdeltagare fick vara med och rigga segel, styra och följa med vinde och båtens kurs. Nina tyckte det mes spännande momentet var när de kryssade och gjorde vändor.

”Det kändes nog lite pirrigt när båten började syda, men man blev nog van så småningom.”

Målsättningen med kursen var att ge oerfarna seglare och dem som ännu inte har möjlighet till egen båt att få lära sig grunderna i segling. Vissa kanske redan har båt men har inte så mycket vana ännu.

Kurschefen Kennet Larsson blev positivt överraskad över det stora intresse som kursen fick.

”Jag är jätteglad att se det ökande intresset för segling med kölbåtar och båtliv överlag i vår omnejd. Kursens teoridel avklarades under vårvintern och kurskvällarna visade sig dra ut på tiden då frågorna och diskussionerna rullade på. Nu har vi några praktikkvällar bakom oss och kursdeltagarna har fått pröva på segling och båthantering under varierande förhållanden, allt från soliga, varma och lugna seglingar till något mera typiska seglatser med måttliga byiga vindar.”

Oavsett väder så har motivationen alltid varit på topp och enligt deltagarna och ledarna har tiden bara sprungit iväg.

”Vi har ännu praktiska räddningsövningar tillsammans med Borgå Sjöräddningssällskap på kommande den 28 juni dit alla BSS:are är hjärtligen välkomna med. En längre veckoslutsseglats kommer dessutom att genomföras i början av augusti. Jag kan konstatera att kursen har nått sitt mål med att ge grundläggande kunskaper i segling och båthantering, men man är ingen färdig högsjöskeppare efter kursen utan nu hoppas jag bara att ”seglingsflugan” bitit sej fast riktigt ordentligt och att vi ska få nya aktiva seglare till föreningen.”

Nå vilken är den viktigaste knopen?

”Pålstek!” svarar Nina genast. ”Den har jag övat mycket på även framför TV:n så den klarar jag redan bra av!”.